Unieke ontdekking in Duitsland
In Duitsland hebben archeologen een belangrijke ontdekking gedaan. Er is een houten grafkamer uit de vroeg-Keltische periode gevonden die ongeveer 2.600 jaar oud is. Dit is de tweede keer dat er in Duitsland een grafkamer van deze grootte is ontdekt.
De 'gelukkige vondst'
Volgens onderzoekers is deze vondst "een geluk voor de archeologie". Het is slechts een van de weinige Keltische grafkamers van dit formaat die tot nu toe zijn opgegraven. De grafheuvel, waaronder de kamer is gevonden, is momenteel 2 meter hoog. Het wordt geschat dat deze oorspronkelijk meer dan zes meter hoog was.
Locatie van de ontdekking
De grafkamer werd ontdekt in een grafheuvel in de buurt van de zuid-Duitse stad Riedlingen. De massief eikenhouten kamer meet ongeveer 3,4 meter breed en 4 meter lang.
Uniek door houten constructie
Een reden dat deze ontdekking uniek is, is vanwege de houten constructie. Normaal gesproken vergaat hout binnen enkele tientallen jaren onder de grond. Door de vochtige bodem in het gebied en het gebrek aan zuurstof kreeg het hout de kans om goed bewaard te blijven.
Historische context
De oude Kelten leefden op het Europese vasteland tot aan het oosten van het huidige Turkije. Vermoedelijk waren hun oorspronkelijke thuisgebieden in delen van Frankrijk, Tsjechië en Zuid-Duitsland, waar dit graf werd gevonden. Met deze ontdekking krijgen we een beter inzicht in de geschiedenis van deze belangrijke cultuur.