Steeds meer internationale studenten die in Nederland hebben gestudeerd, besluiten om na het behalen van hun diploma hier te blijven. Uit recent onderzoek blijkt dat 57 procent van de internationale afgestudeerden in 2022 een jaar later nog in Nederland woonde en werkte. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het cijfer van 40 procent onder de buitenlandse studenten die in 2017 afstudeerden.
De stayrate, zoals onderzocht door de organisatie Nuffic, toont aan dat afgestudeerde buitenlanders voornamelijk werk vinden in sectoren waar een tekort aan personeel heerst, zoals techniek, onderwijs en zorg. Dit fenomeen is vooral merkbaar in bepaalde regio's, waar internationale afgestudeerden hun weg vinden naar specifieke steden.
Circa 40 procent van de blijvende internationale afgestudeerden vestigt zich in Groot Amsterdam, waaronder ook Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer en Diemen vallen. Andere geliefde regio's zijn Rijnmond (Rotterdam en omgeving), Haaglanden (regio Den Haag en Delft), Midden-Utrecht (Utrecht en omgeving) en Zuidoost-Brabant (regio Eindhoven).
Interessant is dat bijna de helft van de buitenlandse studenten die in Eindhoven hebben gestudeerd, vijf jaar na hun afstuderen nog in Nederland woont. Ook Delft en Utrecht zijn aantrekkingspunten voor internationale afgestudeerden.
In het begin verdienen de buitenlandse afgestudeerden over het algemeen minder dan Nederlanders met vergelijkbare vaardigheden. Na ongeveer vijf jaar groeien zij echter door naar hetzelfde salarisniveau, waarbij sommigen zelfs de Nederlanders voorbijstreven op de lange termijn, volgens bevindingen van Nuffic.
Van de afgestudeerden uit Suriname blijft bijna 80 procent in Nederland, wat hen tot koploper maakt. Dit wordt gevolgd door Iran (71 procent), Oekraïne (58 procent), Turkije (52 procent) en Rusland (50 procent). De keuze om in Nederland te blijven na de studie varieert dus per nationaliteit.