De tachtigjarige bevrijding van Nederland brengt een bijzondere herinnering naar voren onder de inwoners van Houten. Volgens recente gegevens zijn er nog 1742 inwoners die voor 1945 geboren zijn en daarmee de bevrijding aan den lijve hebben ervaren. Van deze groep zijn er 253 mensen die bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog minstens vijf jaar oud waren, waardoor zij mogelijk nog levendige herinneringen aan die periode koesteren.
Met Nederland herdenkt Houten deze speciale mijlpaal in haar geschiedenis. De generatie die de oorlog aan den lijve heeft ondervonden, deelt nu hun persoonlijke ervaringen en reflecties op deze beladen periode. De herinneringen uit hun jeugd vormen een belangrijk stuk van het lokale erfgoed dat gekoesterd wordt door de gemeenschap. Het doorgeven van deze verhalen aan jongere generaties staat centraal bij het vieren van de vrijheid die Nederland nu al tachtig jaar kent.
De krachtige verhalen van de oudste inwoners van Houten raken velen in de gemeenschap die door hun getuigenissen een dieper begrip krijgen van de impact van de oorlog op individuen en families. Het besef van de kwetsbaarheid van vrijheid en de waarde van vrede wordt versterkt door deze authentieke ervaringen.
Terwijl de herinneringen aan de oorlog levendig blijven in Houten, werkt de gemeente actief aan educatieve programma's en initiatieven om de herinneringen aan de oorlog levend te houden en de boodschap van vrede door te geven aan toekomstige generaties.